Marcel Schwob
Imaginarni životopisi
prijevod: Ana Buljan
4/2005.
132 str. / meki uvez
redovita cijena: 75,00 kn
cijena s popustom: 56,25 kn


_________________________________

 
 

"Imaginarni životopisi" jedna je od unikatnih knjiga s konca devetnaestog stoljeća. U njoj se nalaze dvadeset dva portreta zasebnih ljudskih sudbina kroz različite epohe koje počinju s Empedoklom, a završavaju s ubojicama Burkeom i Hareom. Suptilno miješajući žanrove, povijest i fikciju, novelu i pjesmu u prozi, kritički esej i sanjariju, priču i kroniku u cilju pronalaska forme koja će pripasti samo njemu, Marcel Schwob dosegao je ovim djelom svoje vrhunce.

Schwobov pokušaj imaginarne rekonstrukcije zbilje i često ironijskog zaokretanja erudicije završava u sintezi realizma i fantastičnog simbolizma. Knjiga je znatno utjecala na Apollinairea, Bretona, Leirisa, Artauda. Borges, koji je čitao imaginarne životopise s dvadeset godina, tek će se kasnije prepoznati kao Schwobov učenik.

Marcel Schwob (1867.-1905.), tajnoviti francuski pisac, jedna je od velikih figura pariškog književnog života posljednjih decenija devetnaestog stoljeća. Potekao od vrlo kultivirane židovske buržoazije, taj zaljubljenik u djelo Villona i Stevensona bio je zaboravljen gotovo cijelo stoljeće da bi se tek posljednjih godina dogodio veliki "povratak k Schwobu" s impozantnim brojem ponovljenih izdanja i kritičkog interesa koji ne jenjava. Važnija djela: "Dvostruko srce", "Knjiga o Monelle", "Kralj sa zlatnom maskom...".

 
 
 
mvinfo.hr
knjigoljub.blog.hr