Julie Otsuka
Buddha u potkrovlju
10/2014.
140 str. / meki uvez
redovita cijena: 95,00 kn
cijena s popustom: 71,25 kn


__________________________________

 
 

Roman Buddha u potkrovlju, ispričan u nezaboravno prisnom prvom licu množine, prati sudbine bezimenih žena u Americi, mladih Japanki koje su, u potrazi za boljim životom, ranih 1900-ih prešle Tihi ocean kako bi se udale za muškarce koje nisu vidjele nikada u životu.

Na putovanju brodom, koje je trajalo tjednima, ove naručene nevjeste mučne i naporne dane krate uspoređujući fotografije svojih budućih supruga i zamišljajući kako će izgledati njihov novi život u nepoznatoj zemlji. Međutim, već je i to putovanje puno izazova i nepredvidivih situacija, i kao da naviješta ono što ih tek očekuje u "obećanoj" zemlji...

Julie Otsuka (1962) rodila se i odrasla u Kaliforniji. Autorica je hvaljenog romana When the Emperor Was Divine. Među brojnim prestižnim nagradama koje je dobila za njezin bestseler, Buddha u potkrovlju, ističu se Nagrada Američke akademije umjetnosti i književnosti, PEN/Faulknerova nagrada, u Francuskoj Nagrada Femina, u Njemačkoj Nagrada književna nagrada Albatros itd. Živi u New Yorku.
...

"Blistav mozaik nada i snova zbog kojih se toliko mnogo emigranata otisnulo preko oceana prema nepoznatoj zemlji. ... Otsuka oslikava izazove, patnje i povremenu radost što ih pronalaze u novoj domovini. ... Profinjeno poetična, odmjerena na riječima, precizna i evokativna, poput tanke, ova je knjiga rijetka, jedinstvena poslastica. ... Zanosno detaljna. ... Povijesna lekcija o boli."
The Washington Independent Review of Books
...

"Fascinantno paradoksalan: kratak opsegom a simfonijski dosegom, sveobuhvatan a živ u pojedinostima. Poput poentilističke slike sastavljen od jarkih točaka boje: vinjeta koje u par redaka oslikavaju cio život stapajući se u vibrantan skupni portret."
The Seattle Times
...

"Hipnotičan. ... Ispričan u nezaboravno prisnom prvom licu množine, roman prati sudbine bezimenih žena u Americi. ... Otsuka otkriva draž i snagu emigrantskog (i ženskog) preživljavanja, pomno nas navodeći da iznova promislimo o dubokoj boli što je sadrži vječita nada. Iako žene nestaju, njihove riječi ostaju."
More
...

"Čarobno i s malo riječi... Koristeći zbirno "mi" da izrazi promjenljiv ali snažan grupni identitet iz kojeg se povremeno pomaljaju i potom u nj uranjaju zasebno ocrtani pojedinci, Otsuka je stvorila brižno dotjeranu povijesnu sliku, kakvi su i potezi perom njezinih skromnih emigrantkinja u pismima voljenima koje više nikada neće vidjeti."
O, The Oprah Magazine

 
mvinfo.hr
knjigoljub.blog.hr