Camillo Sitte
Gradogradnja: prema umjetničkim načelima
prijevod: Jasenka Mirenić-Bačić
12/2010.
204 str. / meki uvez
redovita cijena: 155,00 kn
cijena s popustom: 77,50 kn

__________________________________

 

Polemička knjiga bečkog arhitekta i urbanista Camilla Sittea (Beč, 1843. - 1903.), pisana jednostavnim jezikom i stara više od sto dvadeset godina, generacijama je smatrana klasičnim, ako ne i remek-djelom urbane teorije. Čitajući je danas postajemo svjesni zašto nam trgovi, ulice i gradovi više nisu lijepi, i što je uzrokovalo rastakanje estetskih i humanističkih pretpostavki gradogradnje.

Camillo Sitte usudio se reći i dokazati brojnim i bogato ilustriranim primjerima iz prošlosti da izgradnja i oblikovanje gradova nisu samo tehnički nego ponajprije umjetnički problem, te je već 1889. pisao o užasu pravljenja gradova šestarom i ravnalom pod pravim kutom, po krutim geometrijskim šablonama s ujednačenim blokovima kuća i ulicama koje ubijaju svaku živost.

Prosvjedujući protiv modernog sustava projektiranja i ortogonalnih matrica koje stvaraju monotone i puste gradove s nepostojećim trgovima, Sitte je već onda smetao nadolazećoj funkcionalističkoj arhitekturi i urbanizmu na čelu s Le Corbusierom koja ga je proglasila retrogradnim paseistom "koji uskrisuje putove magaraca".

Danas, u suvremenom informatičkom društvu postmodeme ere, kad se urbana područja suočavaju sa sve većim gubitkom autentičnosti i identiteta, a bezlična sprega države, kapitala i medija bezobzirno ruši stare povijesne jezgre, Sitteova knjiga postaje aktualnija nego ikad.


 
mvinfo.hr
knjigoljub.blog.hr