Honore de Balzac
Nepoznato remek-djelo/
Sarrasine/Gambara
prijevod: Mihaela Vekarić,
Vlatka Valentić
5/2006.
179 str. / meki uvez
redovita cijena: 105,00 kn
cijena s popustom: 52,50 kn

__________________________________

 

U izdanju Litterisa i uz likovno oblikovanje Crtaone pred nama se nalaze do sada na hrvatski neprevedena tri teksta posvećena problemu umjetnosti: "Nepoznato remek-djelo" o slikarskom perfekcionistu Frenhoferu, "Sarrasine" kojoj je Roland Barthes svojom analizom osigurao mjesto u klasicima kratke priče, i "Gambara" posvećena mističnoj viziji glazbe.

"Nepoznato remek-djelo", "Sarrasine" i "Gambara", tri su slavne Balzacove novele koje se odnose na slikarstvo, kazalište i glazbu te predstavljaju izabrani korpus tekstova posvećen umjetnosti, umjetniku i općenito stvaranju. U "Nepoznatom remek-djelu", slikarsko platno ima svoj život kao i slikar: ono otkriva dramu velikog umjetnika, učitelja i perfekcionista Frenhofera kojemu treba deset godina da završi sliku, a kad je pokaže prijateljima, oni u njoj vide samo mazariju. Paolo Gambara, unespokojeni skladatelj, kao Frenhofer traži apsolut posve zaslijepljen svojom mističkom vizijom glazbe, a kipar Sarrasine ludo se zaljubljuje u kastrata. Balzacovska scenografija ocrtava nemoguće ljubavi, neizrecive tajne u kojima se na poseban način vezuju erotičnost i estetičnost.

Honore de Balzac (1799. - 1850.), francuski pisac, tvorac modernog, realističnog romana. U dvadeset godina grozničavim je radom stvorio čitavu biblioteku knjiga. U stotinjak djela ocrtao je više od dvije tisuće likova iz svih društvenih slojeva. "Ljudska komedija" je opći naziv za romaneskno djelo ovog genijalnog pisca.

 
 
 
mvinfo.hr
knjigoljub.blog.hr