Talmud
prijevod: Eugen Werber
12/2008.
682 str. / tvrdi uvez
redovita cijena: 390,00 kn
cijena s popustom: 292,50 kn

_________________________________

 
 

Talmud je bio i ostao riznica znanja koja potječe iz usmene židovske tradicije i stoljetnih rasprava učenih i mudrih rabina iz kojih i danas možemo učiti o različitim područjima ljudskog života, primjerice pravu, moralu, etici, odnosima u obitelji i u poslovnom svijetu. I te vrijednosti su nepromjenjive, jer im je izvor u najvišem autoritetu, nebeskom, a ne privremenom i zemaljskom.

Upravo zbog svojeg sasvim iznimnog značenja Židovi Talmud, baš kao i Toru, nazivaju svetom knjigom. Pritom je potrebno istaknuti da se kod proučavanja Talmuda uvijek postavljalo pitanje zašto, jer su i studenti kao i rabini i njihovi duhovni učitelji dobro poznavali samu tradiciju. I tako su zapravo židovski zakoni bih stalno tumačeni kroz usmenu tradiciju u neposrednom dodiru sa životom i svim predvidivim i nepredvidivim situacijama. Slijedom toga u usmenoj židovskoj predaji, odnosno Talmudu imamo oko pedeset tisuća tumačenja Pisane Tore koja ima 613 zakona.

Misao se u Talmudu u pravilu izražava s malo riječi, ali zato s mnogo nijansi vodeći ne samo židovski narod nego i cijelu nama poznatu i blisku civilizaciju iz prošlosti u budućnost, jer u tom neizmjernom talmudskom moru misli i tumačenja, čiji je tek manji dio objavljen u ovom izdanju, općeljudsko je iskustvo Boga, čovjeka, prirode, odnosa u društvu.

Životna istina izrečena je snažno i jednostavno s namjerom da čovjeka pouči i uvede ga u životnu mudrost čiji su temelji prožeti vjerom u Jednog, ali i vjerom u čovjekove mogućnosti da svijet materijalnog preobražava u duhovni svijet pa zato Talmud možemo nazvati i praktičnom teologijom koja uči da blagoslova u svijetu ima samo ih treba znati zaslužiti. (Jasminka Domaš)

Posljednji put Talmud je u Hrvatskoj objavljen 1982. godine. Nakladnička kuća Litteris sa svojim reprint izdanjem hrvatskoj kulturnoj javnosti sada vraća to iznimno vrijedno djelo s izborom i prijevodom tekstova s hebrejskog i aramejskog koji je prije puno godina učinio jedan od najvećih poznavatelja judaizma na području naše regije, Eugen Werber, koji, nažalost, više nije među živima.

 
mvinfo.hr
knjigoljub.blog.hr