Tea Benčić Rimay
Danijel
5/2007.
85 str. / meki uvez
redovita cijena: 70,00 kn
cijena s popustom: 52,50 kn

__________________________________

 
 

Zbirka pjesama u prozi "Danijel" sadržava niz malih pjesničkih slika, što u gotovo stripovskom nizu portretiraju jednu fiktivnu osobu – Danijela. Prvotno se čini da je Daniel neki Kaspar Hauser koji otkriva svoju tragikomičnu svakodnevicu i sebe u njoj, te beskorisne okolnosti svog života, ili pak neki "Švejk", što se skriva i prikriva u vlastitim paradoksima, da bi mogao mirno živjeti na ovom svijetu. Ali tko god da taj (imaginarni) Danijel jest, živ je i dojmljiv, poput portreta, gotovo stvaran.

Danijel je junak koji vodi svog autora, onako kako on hoće i gdje je njemu drago. Pažljivijim čitanjem malih, gotovo anegdotalnih fragmenata uočava se dublje djelovanje pozadine onog što bi u svojoj srži mogao biti Danijel, odnosno njegova egzistencijalna bit. Njegova autorica, intelektualnom pjesničkom alkemijom uspjela je Danijela oblikovati u estetski izraz svih onih općih egzistencijalnih peripetija kojima podliježu svi ljudi, lirskim i dramatičnim, naoko presudnim, intimno prevažnima.

Prozno-pjesnički portret Danijela, njegove fiktivne osobnosti, bolje od bilo koje druge literarne forme pogađa bit osobnosti, njenu paradoksalnost. Čitajući prozno-pjesničke fragmente "Danijela" ulazimo u onu alkemijsku stvarnost koja se svodi na to da što pozornije i ustrajnije promatramo život (u ovom slučaju Danijelov,) to bolje shvaćamo da stvarnost ne odgovara mišljenju koje svi imamo o njoj.

***

Tea Benčić Rimay (1956.-2009.) dr.doc. godinama je pratila suvremenu hrvatsku poeziju recenzijama, kritikama i esejima u hrvatskim književnim časopisima: Forum (HAZU), Književna republika (HDP), Europski glasnik, The Bridge, Relations, Vijenac (Matica hrvatska), Tvrđa, Slobodna Dalmacija; te je surađivala s programima za kulturu Radio Zagreba (Prvi program HR-a: Kutija slova, Treći program: Poezija naglas). Do sada je objavila devet knjiga – eseja, studija, književno-kritičkih tekstova: Zidovi i zvijezde (Semantička suglasja Slavka Mihalića), HSLN, Zagreb 1997., Pjesma u prozi (poetika i primjeri); Tipex, Zagreb 1998., Čuvari književnog nasljeđa, Tipex, Zagreb 1999., Pjesme u prozoru, DHK, Zagreb 2000., Reci mi kakav ti je svijet, reći ću ti kakav si pjesnik, Tipex, Zagreb 2002., Sipine kosti, Ceres, Zagreb 2003., Um na mjesec putuje (Litteris 2005.), Sipine osti (Jutro poezije, 2005.), I bude šuma (mala studija poezije žena), Altagama, Zagreb 2005., Od gramatike i lingvistike do poetike i stilistike, Visoka učiteljska škola u Petrinji, 2005.

 
mvinfo.hr
knjigoljub.blog.hr