Žarko Paić
Slika bez svijeta: Ikonoklazam
suvremene umjetnosti
6/2006.
319 str. / tvrdi uvez
redovita cijena: 125,00 kn
cijena s popustom: 93,75 kn


_________________________________

 
 

Ikonoklazam suvremene umjetnosti, o čemu se raspravlja u ovoj knjizi, pretpostavlja unutarnji povijesni razvitak avangarde od njezine destrukcije slike do slikovnoga obrata naših dana. Razvitak avangarde tijekom XX. stoljeća u umjetnosti nije izričito povijesno-umjetnička tema. Avangardna umjetnost bila je posljednji radikalni pokret moderne s njezinim kultom novoga. Govoriti stoga o umjetnosti koja je nastojala prevladati i ukinuti umjetnost u životu nipošto ne može biti svedeno na govor o razvitku umjetničkih stilova, tendencija i smjerova.

Nakana je ove knjige izložiti temeljne razloge nestanka slike u doba virtualne realnosti iz razumijevanja suvremene umjetnosti kao realiziranog ikonoklazma.

Žarko Paić (1958.) diplomirao je i magistrirao na Fakultetu političkih znanosti, a doktorirao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Objavljuje filozofijske, sociologijske i književne rasprave i eseje, kritike i prikaze te poetske i prozne tekstove u knjigama, zbornicima i časopisima. Prevođen je na engleski, njemački, francuski, slovenski, mađarski i rumunjski jezik.
Glavni je i odgovorni urednik časopisa za književnost, umjetnost i znanost Tvrđa te zamjenik glavnog urednika časopisa Europski glasnik.

 
 
mvinfo.hr
knjigoljub.blog.hr